12/01/2018

Geschiedenis

Een klein stukje geschiedenis

De afkorting LP staat voor long play. Je kon in het begin van de uitvinding ongeveer 30 minuten naar deze platen luisteren. In 1948 schreef de LP-plaat geschiedenis. Vele artiesten brachten LP-platen uit, en die werden ook massaal verkocht en gedraaid op de platenspeler. Platenspelers waren voor bijna iedereen onbetaalbaar. Velen hadden het geld niet om er één te kopen. Toch konden ze in cafés genieten van de prachtige muziek op de platenspeler.  De platenspelers werden pas in de jaren ’60 en ’70 voor iedereen betaalbaar, vanaf toen kon elke huishouding de platenspeler in huis nemen.

Oude platenspeler

(Een Oude platenspeler op Aruba) In 1980 werd de verkoop van de LP plaat steeds minder, mede doordat de CD in opkomst kwam. De aantallen verkochte platenspelers daalden erg snel naar beneden. Sinds 2008 is de platenspeler weer terug van weg geweest.  Hedendaags gebruiken weer steeds meer artiesten deze platen. Ze gebruiken veel kleuren om hun hoes van de LP een mooi uiterlijk te geven.

Terug van weggeweest

In 2008 kwam de vinyl plaat weer terug, de trend werd vooral veroorzaakt door jongeren tussen de 16 en 26 jaar. Deze jongeren luisterden het meest naar de LP-platen.  In de Verenigde Staten wordt nu zelfs 25% meer verkocht als in voorgaande jaren. Het aantal verkochte platenspeler steeg razendsnel. Vele huishoudens hebben nu net zoals in de jaren ’60 en ’70 een platenspeler in huis.

 

De platenspeler en het vinyl worden weer een echte trend. Het is een veelbesproken onderwerp, zo ook in de late night show van RTL.  Gerard Ekdom spreekt  hie dus over in RTL late night . De afbeelding bij het kopje ‘Over mij en mijn passie‘ laat zien dat hedendaagse artiesten hun muziek opnieuw uitbrengen  op een vinyl-plaat. Het is erg populair bij jongeren, maar ook bij mensen die met de LP-platen zijn opgegroeid.

www.000webhost.com